Наблюдава се тенденция в епидемиите през последните години и техния все

...
Наблюдава се тенденция в епидемиите през последните години и техния все
Коментари Харесай

Фаталните случаи от епидемии, предизвикани от животни, ще нараснат около 12 пъти, вижте прогнозата на учените

Наблюдава се наклонност в епидемиите през последните години и техния все по-експоненциален напредък. Прогнозира се заплахата от тези епидемии да продължава да се утежнява и до 2050 година съдбовните случаи от епидемии да набъбнат 12 пъти.

Анализирани са данни за епидемии на четири вируса, свързани с животинския свят. Сочи се, че сред 1963 година и 2019 година честотата на епидемиите всяка година е скачала с към 5%, а смъртността на тези епидемии – с 8,7% годишно.

Избраните вируси са: ковид 1, филовирусът Ебола, вирусът Мачупо, както и вирусът Нипа. Коронавирус 1, или SARS-CoV-1, за пръв път е разпознат през 2003 година в Китай, като епидемията от вируса се популяризира в още 4 страни. Еболавирусите за пръв път са открити в Африка през 1976 година, където нападна Република Конго и Судан. През 2014 година вирусът Ебола се появява още веднъж в Африка. Разпространението визира страни освен в Африка, само че и в Европа, Обединеното Кралство, и Съединени американски щати. Вирусът Мачупо се появява за пръв път в Боливия през 1952 година Той предизвиква хеморагична тресчица, която в 20% от случаите е смъртоносна. Вирусът Нипа e открит през 1999 година към Малайзия, където е засягал най-много хората към свинефермите.

Всеки един от тези вируси е разнасян от свине или животни. Анализирани са данни за 75 случая на зараза в 24 страни, написа puls.bg. Проследяването на заплахата от самите вируси показва филовирусите (Ебола и Мачупо) като най-смъртоносни с над 15 000 смъртни случая в границите на към 40 епидемии. Коронавирус 1 е лишил живота на 922 души сред 2002 и 2004 година, а Мачупо и Нипах дружно взимат 529 жертви.

Прогнозира се, че до 2050 година съдбовните случаи от епидемиите в световен мащаб ще са 12 пъти повече от тези през 2020 година, в случай че не се вземат съответните ограничения. 

Научното проучване не взема поради скорошната пандемия с вируса на COVID-19, само че скорошното стълкновение на света с него би спомогнала за нататъшната предварителна защита на епидемии и пандемии. Сочи се, че с повишаването на популацията и развиването на технологиите тези случаи могат да нарастват доста. Фактори като световното стопляне и имиграцията на животинските типове в други местообитания могат доста да покачат риска от епидемии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР